Eelt

Wat is eelt?

De bovenste laag dode huidcellen van de opperhuid wordt eelt genoemd. Eelt is een verdikking van de hoornlaag waardoor de huid op een natuurlijke manier wordt beschermd.
Eeltvorming is een normaal verschijnsel. Het komt voor op plaatsen die aan druk onderhevig zijn zoals de bal van de voet, de hiel  of de tenen. De hoeveelheid eelt die gevormd wordt verschilt van persoon tot persoon. Overmatige eeltvorming is te herkennen aan de gele kleur die bij zeer dik eelt zelfs glazig kan zijn.

Hoe ontstaat eelt?

Eelt ontstaat door druk, schuif, wrijving en draaiingkrachten op de voet. De druk komt van binnenuit (de botten) en van buitenaf (de grond onder de voet). De druk kan ontstaan door de stand van de voet of door de schoenen Door de verkeerde stand wordt de druk op een bepaalde plaats hoger dan normaal en wordt er extra eelt gevormd omdat de huid zich probeert te beschermen.
Schoenen kunnen te ruim zijn, waardoor de voet gaat glijden of te smal waardoor er druk ontstaat.
Hard en brokkelig eelt ontstaat bij een erg droge huid. De huid verliest zijn elasticiteit en scheurt. Dit gebeurt bij kloven
Wat kan ik als pedicure voor u doen?

Eelt verwijderen wordt door middel van snijden en frezen gedaan. Dit is absoluut pijnloos, het gaat immers om dode huidcellen waar geen zenuwen in zitten.
Regelmatige behandeling helpt eelt te voorkomen. De behandeling wordt afgesloten met het aanbrengen van een verzorgende crème. Deze houdt de huid zacht en soepel. Het is aan te raden om dagelijks een crème aan te brengen op uw voeten. Ik geef u graag advies over een voor u geschikte crème.

Wat kunt u er zelf aan doen?

  • Zorg voor goed passend schoeisel. De schoenen moeten de voet goed omsluiten zonder te knellen.
  • Gebruik een goede crème om de huid van de voet te verzorgen. Een gezonde huid zal minder snel eelt vormen.
eelt
eelt

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *